Letní speciál: Průvodce po Paříži ve stylu „Jak na…“ – část 1.

V poslední době jsem neměla vůbec čas psát, spousta práce, do toho nějaká ta dovolená. Už jsem si až myslela, že teď v létě nenapíši ani jeden článek. Říkala jsem si ale, že to bych Vám udělat nemohla. Po dlouhé době jsem tedy měla konečně zcela volný den, a tak jsem si sedla k počítači a začala klofat do klávesnice.

A jelikož je léto, tak jsem se rozhodla pro letní speciál – dvoudílný. Léto je nejčastěji spojováno s dovolenými, usoudila jsem proto, že bude nejlepší pro Vás napsat rádce/průvodce na dovolenou. Jak jinak než po Paříži, ve které v současné době žiji.

Obyčejných průvodců po Paříži existuje celá řada, já se však rozhodla téma tohoto článku přiblížit tématice, o které píši ve svým článcích nejčastěji…tedy „Jak na…“.

Jelikož moje první návštěva Paříže byla na prodloužený víkend v době mých studií, jednalo se o „low budget trip“, a tak jsem si pro Vás připravila osm oblastí, které z mého pohledu stojí za zmínku, pokud se chystáte na návštěvu Paříže, ale právě např. jako student nemáte moc peněz na rozhazování.

V dnešní úvodní části se s Vámi podělím o první čtyři oblasti a tipy s nimi spojenými, a za týden se můžete těšit na zbylé čtyři. 🙂

1) Jak na cestu do/z Paříže

Pokud se chystáte do Paříže, tak pro Vás bude asi nejjednodušší využít nějaký dopravní prostředek. Pěšky si to též můžete dát, ale jak a kudy Vám v tomto případě neporadím, na pěškobus jsem si ještě netroufla a ani to neplánuji. Odvážní mohou jet i na kole či vlakem, pokud jim nevadí např. více přestupů či bolavý zadek. Nejjednodušší ale bude ve většině případů zvolit letadlo nebo autobus (či automobil).

Letadlo

V případě letecké dopravy máte jistotu s Air France a zatím stále s ČSA (Smartwings). U ČSA raději kupujte letenky co nejpozději je to možné, aby Vám let nebyl zrušen, i když v poslední době už se zase tolik letů neruší. Tito dopravci létají z CDG (letiště Charles de Gaulle).

Do Paříže z Prahy též létají low-cost (nízkonákladové) aerolinky Transavia a Vueling na letiště Orly. Dříve létal i Ryanair na letiště Beauvais, ale tam jsou teď lety na nějaký čas zrušeny.

Cena je variabilní dle leteckého přepravce. Zpravidla od 50 eur výše u low-cost, spolehlivé aerolinky od 100 eur a více za jeden směr. Záleží hodně zda letíte v sezóně, o víkendu a nebo úplně mimo. Já osobně kupuji letenky přímo u přepravců, různým srovnávačům a agenturám na přeprodej příliš nevěřím.

Autobus

Z autobusových přepravců jsem osobně již využila RegioJet, Flixbus či Eurolines. Výhodou autobusů je až poloviční cena než u letenky a zavazadlo v ceně.

Cesta však trvá dlouho (okolo 13 hodin) a pokud nemůžete ze zdravotních důvodů dlouho neseď, tak si radši připlaťte za letenku. RegioJet či Eurolines sice dělají zastávky, ale jednou jsem jela např. Flixbusem a ten nikde (krom nabíraní nových pasažérů) za celou cestu nezastavil! Moje kolena trpěla. Cena autobusů je 40 až 70 eur za jeden směr.

Auto/spolujízda

Poslední možností je Váš automobil či spolujízda. Pokud pojedete vlastním vozem, počítejte s tím, že budete muset zaplatit za parkování v Paříži. Pokud platit nechcete, ale zároveň nechcete objíždět půl dne centrum Paříže hledáním neplaceného parkovacího místa, můj tip je nechat automobil někde mimo centrum (např. ve Versailles).

Do centra se pak můžete dopravit RER vlakem. Pak už jen zbývá se modlit, že svůj automobil za pár dnů naleznete na svém místě ve stejném stavu. Naše autíčko takhle naštěstí přežilo. 😊

Nebo pokud jste součástí nějaké větší skupiny Čechů žijících ve Francii či Francouzů žijících v Praze, můžete zkusit zažádat o spolujízdu. Od dob covidových se s nabídkami roztrhl pytel, takže určitě někoho seženete, pokud nejste např. fixování určitými daty a jste flexibilní.

2) Jak na přepravu po městě

Hodně častou otázkou je, jak se po Paříži přepravovat. Nejjednodušší je používat svoje nohy a případně občas MHD. Pokud nejste vyloženě líní a chcete poznávat hlavně centrum Paříže, tak Vám to bude stačit. Pokud preferujete kolo, i to si zde můžete vypůjčit, ale pozor, není to jako jezdit po českých okrskách. Občas tu jde opravdu i o kejhách.

Lístky do MHD

Pokud budete ubytovaní mimo centrum, nejjednodušší je si koupit jednorázové lístky, vždy ráno dojet do centra a večer zpět. Jeden lístek „Ticket t+“ (viz foto) do MHD dnes stojí 1,90 eur.

Pokud si koupíte balíček deseti, tak Vás to vyjde na 16,90 eur, více info zde.

Jste-li línější nebo máte zdravotní problémy, můžete si krom jednorázových lístků koupit též celodenní lístek za 7,50 eur či lístek „Paris Visite“ od 12 eur za 1 den. Více o jeho výhodách zde. Jestliže jste mladší 26 let a přijíždíte pouze na víkend, tak lístek “Jeunes-weekend“ za 4,10 eur. Lístky lze nakupovat již též přes mobilní aplikaci (viz podmínky zde).

Pozor na to, že jeden lístek t+ není jako v Praze přestupný v rámci všech dopravních prostředků. Přestupovat můžete v rámci metro-metro, rer-rermetro-rer v centru Paříže a to 1h30 od validace (pozor, jakmile jednou vyjdete ven, lístek přestává platit).

Přestupovat též můžete mezi autobusy a tramvajemi (bus-bus, tram-tram, bus-tram). Pozor však na to, že přestup metro-bus či metro-tram není platný. Je třeba využít nový lístek.

Přeprava z letiště do centra a zpět
a) RER a Orlyval

Pozor si dejte na to, že z letišť jsou přímé lístky dražší. Z CDG do centra stojí RER B 10,30 eur, stejně tak je lístek dražší z letiště Orly, pokud se rozhodnete použít „Orlyval“ a RER B. Tarif do stanice Antony je 9,30 eur, do centra Paříže 12,10 eur.

b) Roissybus a OrlyBus

Dříve jezdil za výhodnější ceny na letiště z centra Paříže „Bus direct“, kvůli covidu však přestal jezdit. I autobusem se dnes však dostanete z letiště. Roissybus stojí okolo 13-14 eur a zaveze Vás z CDG k Opeře (linka metra 3, 7 a 8) . Z Orly je to pak OrlyBus, který jede na stanici Denfert-Rochereau (linka metra 4 a 6) . Ten stojí 9,50 eur.

c) Low-cost tipy

Pokud chcete jet opravdu low-cost a nevadí Vám strávit více času v MHD, zde mám pro Vás dva levnější tipy pro obě letiště:

    1. Letiště CDG
        • Autobus číslo 350 – jede na okraj Paříže – Porte de la Chapelle, kde můžete přestoupit na linku metra 12 (dříve jezdil až do Gare du Nord a Gare de l’Est, bohužel změněno).
        • Autobus číslo 351 – jede též spíše na okraj. Na Porte de Bagnolet můžete přestoupit na metro 3 či dojet až na Nation, kde můžete přestoupit na linky 1, 2, 6 a 9. Cena je v obou případech 6 eur (3 lístky t+)
    2. Letiště Orly
        • Tramvaj číslo 7 (jeden lístek t+) + následně metro číslo 7 ze stanice Villejuif-Louis Aragonto (jeden lístek t+ ), takže cena okolo 4 eur.
Kolo (Vélib)

Chcete se po Paříži přepravovat spíše na kole? Ani to zde samozřejmě není problém. Na ulicích si můžete vypůjčit krom kol i koloběžky.

Já zde konkrétně doporučím Vélib (přítel ho totiž využívá pravidelně). Jejich síť je v Paříži asi nejrozšířenější a parkovací stanice Vélib naleznete na každém rohu.

Pokud přijíždíte na kratší dobu, tak za tímto účelem Vélib nabízí dva speciální tarify, které můžete vidět níže. Zaplatíte tedy za tarif a následně můžete kolo využít na 30 minut zdarma – opakovaně v závislosti na zakoupeném tarifu. To platí pro zelená = mechanická kola. Za modrá = elektrická kola se vždy připlácí.

Pokud potřebujete kolo na delší dobu než je 30 minut, ale nechcete připlácet za minuty navíc, je potřeba kolo vrátit, počkat několik desítek minut a půjčit si kolo znovu. Zde dva tarify, které jsou vytvořené přímo za účelem krátkodobé výpůjčky:

    1. V-DÉCOUVERTE – tarif na 24h, výpujčka jednoho mechanického kola za 5 eur na den.
    2.  V-SÉJOUR – tarif na celý týden = 7 dnů, výpůjčka jednoho mechanického kola za 15 eur na 7 dnů.

Více informací a další tarify naleznete na stránkách Vélib. Stáhnout si můžete též jejich aplikaci do mobilu. Nový ceník od 1. srpna 2021 k nalezení zde.

3) Jak na ubytování

Pojedete-li low budget, tak nejlevnější způsob je couchsurfing. Tedy doslova přespat na gauči u někoho z místních. Pro víkend dostačující. My takto přespali u našich kamarádů.

Neznáte nikoho v Paříži? Zkuste se zeptat v nějaké facebookové skupině, popř. vyzkoušejte aplikaci Couchsurfing. Nabídka je široká. Tuto aplikaci už jsem též jednou využila, v jiném městě tedy, ale zkušenost to byla pozitivní. I když je ubytování zdarma, určitě hostitele neurazí nějaký malý dáreček. 🙂

Pokud se na toto zcela necítíte, vyzkoušejte AirBNB, které však už je dražší, ale my takto cestujeme po Francii normálně. Pro páry už ta cena není zase tak příšerná. Navíc ve Francii je to tu velice rozšířené.

Je na Vás AirBNB drahé? Tak zbývá už jen nějaký místní hostel či hotýlek. Pro vyhledávání hostelů doporučuji Hostelworld , vždy jsem tam nějaký příjemný hostel našla.  Hezké ceny mívají „auberges de jeunesse“, typ hostelu převážně pro mladší osazenstvo. Nenechte se ale zmást, vyšší věk není v dnešní době již limitací a v Paříži zaplatíte od 35 eur za noc. Zde odkaz pro jejich vyhledání a srovnání.

4) Jak se orientovat po Paříži

Jestli nevlastníte buzolu, tak pro Vás asi bude nejjednodušší se orientovat pomocí Google maps nebo nějakého papírového průvodce. Pokud narazíte na kruhový objezd a nebudete si jisti, který výjezd použít, raději si to ověřte znovu v mapách.

Nesázejte příliš na svůj orientační smysl, nebo se také může stát, že místo u Eiffelovy věže skončíte na druhé straně Paříže, a to i přesto, že je Eiffelovka vidět na hony daleko přes další budovy. Možná trochu přehnané, ale všechno je možné. 😀

Pro orientaci po Paříži je dobré též vědět, že Paříž má 14 linek metra5 linek RER vlaků od A do E. Jednou jsem někde slyšela, že rozložení metra a jeho stanic v centru Paříže je dáno tak, aby ze svého bydliště neměl nikdo stanici dále než 500 metrů. Takže Vám k přepravě metro určitě bude stačit. Vchod do metra může vypadat např. takto:

Pro snadnější využití metra si můžete do mobilu stáhnout aplikaci Bonjour RATP (místní MHD) nebo můžete využít i jejich stránky RATP, kde si můžete vyhledat, zda je zrovna na některé lince nějaký problém či v kolik hodin Vám co pojede z jaké stanice.

Zároveň pokud silně tápete v tom, kde se nachází jaký obvod v Paříži, a stále Vám vrtá hlavou, jak může šestý obvod sousedit se čtrnáctým, tak vězte, že to není tak složité. Pařížské obvody jsou uspořádány ve tvaru „escargot“ – tedy šneka. Respektive jeho ulity. První obvod tedy naleznete v samotném centru Paříže a další obvody následují v točivém tvaru. Zde přikládám obrázek pro ilustraci.

A jestliže se chystáte např. poslat pohlednici Vašim příbuzným, tak stačí koupit známku na poště (La Poste – nejbližší poštu si můžete vyhledat na tomto odkaze) a tam buď pohled rovnou odeslat, nebo si později najít nějakou z místních žlutých schránek. Ty mají dva otvory – levý a pravý. Pokud budete posílat pohled do zahraničí, tak ho správně vhodně do otvoru pro „International„.

A na co se těšit v pokračování?

Pro tento týden je to sice vše, ale plánujete-li svoji cestu v nejbližší době, tak nezoufejte, druhá část s dalšími tipy bude online již zhruba za týden. (Aktualizace: druhá část článku je již dostupná na tomto odkaze). A na co se můžete v další části těšit? Na tipy týkající se těchto čtyř oblastí:

    • Jak na zajištění základních životních potřeb – jídlo, pití, toalety…
    • Jak na kulturu – návštěva nejenom památek
    • Jak a kde se nechat otestovat (PCR a antigeny)
    • Jak se stát pravým Pařížanem/Pařížankou, aneb tři základní pravidla nejenom „slušného pařížského“ chování 😊

Hezký zbytek dne všem!

Autor: Soňa Trousilová

Již je to nějaký ten pátek, co jsem se přestěhovala za přítelem do Francie. Se svými čtenáři sdílím své osobní zkušenosti z Francie a tipy, jak snadněji překonat nejen počáteční bariéry, které s sebou život v této zemi přináší. O tom, jak to vše začalo, si můžete více přečíst zde!

Jeden komentář u “Letní speciál: Průvodce po Paříži ve stylu „Jak na…“ – část 1.”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *